Rudarima pomaže i beli lav

0 0
Read Time:2 Minute, 50 Second

U povoju je rudarski turizam u Boru sa izgrađenim zoološkim vrtom, „prihvatilištem“ za turiste u rudarskoj jami, safari stazom na napuštenom površinskom kopu

Bor – Rudarski Bor dobio je minule jeseni zoološki vrt, na šumovitoj uzvišici iznad grada, a već ove godine na napuštenom površinskom kopu (na kome se rudarilo više od osam decenija) biće izgrađena safari staza dužine 17 kilometara i širine deset metara. Jedna od retkih u svetu te vrste, na kojoj će se ogledati vozači motora i džipova. Čelnici borske opštine i merodavni u borskom Kombinatu bakra kažu da je Bor već ozbiljno zakoračio u razvoj rudarskog turizma čiji će finansijeri pretežno biti sada dobro stojeća borska kompanija i njeni poslovni partneri kao donatori.

Donedavno siv i zapušteni krajolik nevelikog rudarskog grada ponudiće turistima i đačkim ekskurzijama i mnoge druge atrakcije u Boru i okolini. Turizam će tako pomagati rudarima i bakru i onda kada im na svetskoj berzi ne budu cvetale ruže.

Borski zoološki vrt već uveliko privlači znatiželjne Borane i njihove goste. Najatraktivniji među 68 njegovih stanovnika je beli lav, već popularni Duško, kakvog nemaju ni mnogi poznati zoološki vrtovi u svetu. A uskoro će ovamo stići i žirafa i slon.

„Autori“ borskog rudarskog turističkog projekta su aktuelni predsednik opštine Nebojša Videnović (kadar borske rudarske kompanije) i generalni direktor borskog Kombinata bakra Blagoje Spaskovski.

Do sada, vele oni, borska opštinska kasa nije imala nikakvih izdataka za zoološki vrt jer su sve životinje, kao „višak“, stigle ovde besplatno iz Beogradskog zoološkog vrta. Samo pod uslovom da budu propisno čuvane i negovane. I svi građevinski radovi izvedeni su besplatno, donacijama poslovnih partnera borskog kombinata. Preostalo je jedino da se ovdašnji opštinski budžet ove godine „isprsi“ za 45 miliona dinara, kako bi se obezbedili hrana i drugi uslovi životinjama. Ali, ni to nije trošak ako se ima u vidu da je posao u opštinskom javnom preduzeću „Zoološki vrt Bora“ dobilo 20 mladih Borana veterinarske struke, koji svoje diplome na drugom mestu teško da bi mogli da unovče. A kada se uvede prodaja ulaznica po ceni kao u Beogradu, opštinski budžet će biti oslobođen svih izdataka.

Novac će, veli direktor Blagoje Spaskovski, donositi i napušteni površinski kop, koji je sada svedok borskog višedecenijskog rudarenja, i borska „Jama“ koja će propisno, sa svim dozvolama i garancijama, na dubini od 700 metara dobiti posebno uređene prostorije za prijem đačkih ekskurzija. Te prostorije u „Jami“ biće uređene već do prvog marta ove godine, za turiste i đačke ekskurzije. A na starom površinskom kopu biće uređen i poseban vidikovac za razgledanje rudarskog i metalurškog kompleksa i panorame grada i okoline.

Tvorci projekta borskog rudarskog turizma posebno napominju da se Borani i njihovi budući gosti na ovaj način pripremaju i za život bez ekološkog zagađivanja. Najpre će već u decembru 2013. godine biti završena izgradnja savremene topionice bakra i fabrike sumporne kiseline, posle čega će nebo iznad Bora biti potpuno čisto. Gradnja je u toku, a počelo je i saniranje okolnih rudarskih i flotacijskih jalovišta prema posebnom projektu koji kreditira Svetska banka.

Topioničari će raditi u belim mantilima, a ogromna siva jalovišta će ozeleneti. Bor će privlačiti i sve većim brojem obnovljenih fasada stambenih zgrada, kao i svojim Borskim jezerom i tamošnjim velikim hotelom čija je obnova u toku, obližnjim lečilištem u Brestovačkoj banji i planinarskim atrakcijama na Stolu. Ima nade da će turizmu uskoro biti „privedeni“ i „vila“ Slobodana Miloševića na Dubašnici i još nedovršen grad-hotel na Crnom vrhu.

Politika/ Stojan Todorović

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%