Projekat „„Bebo, dobro došla na svet““ uveden i u Boru

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Projekat „Bebo, dobro došla na svet“ zažživeo je, prema planu, u još 12 porodilišta širom Srbije, a do kraja godine će elektronska prijava beba biti u svim porodilištima u Srbiji, saopšštava Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Projekat je uveden u sledećih 12 mesta: Surdulica, Pirot, Tutin, Novi Pazar, Priboj, Užice, Kladovo, Paraćin, Kraljevo, Zaječar, Bor i Knjaževac, a Ministarstvo ukazuje da taj sistem podrazumeva pojednostavljenu proceduru upisa beba u matičnu knjigu rođenih, prijavu državljanstva i prebivališta, kao i prijavu bebe na zdravstveno osiguranje. Na ovaj način se štedi vreme i novac roditelja, koji sada obavezne procedure mogu obaviti još u porodilištu, podseća Ministarstvo.

Ukupan broj prijava koje su do sada poslate elektronskim putem iz bolnica je 12.012. Roditelji 1.098 beba nisu dali saglasnost, odnosno nisu želeli da završe procedure u bolnici, pa su ime, prebivalište i osiguranje za bebu prijavljivali na stari način. Roditelji 10.914 beba su želeli svoju bebu da prijave elektronskim putem i dali su svoju saglasnost, pa je od tog broja, trenutno u matične knjige rođenih upisana 9.961 beba, prebivalište je prijavljeno za 9.853 beba, a zdravstveno osiguranje za 9.173 novorođenčeta. Ministarstvo poziva roditelje da iskoriste prednosti nove usluge i svoju novorođenčad prijave elektronskim putem u svim porodilištima u kojima je servis aktiviran.

Elektronska prijava beba još u porodilištu, roditeljima daje dodatno vreme koje mogu da provedu sa bebom u njenim prvim danima, umesto da završavaju adiministrativne poslove na šalterima. Sistem elektronske prijave već nekoliko meseci uspešno funkcioniše u 25 porodilišta: „Narodni front“ i KBC „Dragiša Mišović – Dedinje“ u Beogradu, Kragujevcu, Bačkoj Topoli, Subotici, Kikindi, Ćupriji, Čačku, Pančevu, Vrbasu, Prokupl?u, Leskovcu, Prijepol?u, Kruševcu, Negotinu, Šapcu, Loznici, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Zrenjaninu, Aranđelovcu, Valjevu, Vranju, Novom Sadu i Smederevu, navodi se u saopšštenju.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%