Parastos vojvodi krajinskom Veljku Petroviću, Hajduk Veljku

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Povodom dvestotine prve godišnjice Hajduk Veljkove pogibije, u potpuno obnovljenom spomen kompleksu, ispred, ove godine, konzervisanog spomenika srpskom junaku, otkrivenog pre 122 godine u ulici koja nosi njegovo ime, Negotinci su se okupili da odaju počast branitelju Negotinske Krajine, Beograda, Banje, nosiocu ruskog ordena za hrabrost.

Hajduk Veljko Petrović

Pomen junaku, koji je u istoriji Negotina i Srbije, ostavio duboke tagove, služilo je negotinsko sveštenstvo. U programu su učestvovali Crkveni hor Hrama Svete Trojice pod upravom Svetlane Kravčenko, interpretacijom dela duhovne muzike Stevana Mokranjca i profesor u penziji, Milovan Nikolić, predsednik UO Muzeja Krajine, govoreći o buljubaši i hajduku, vojvodi Krajinskom, koji se svojom hrabrošću i junačkom pogibijom vinuo u jednu od najpoznatijih legendi našeg podneblja i mit koji se i danas, s ushićenjem, prenosi o Veljku Petroviću.

Gordan Janjić, direktor Muzeja Krajine

„Od prošle godine, kada je obeležen jubilej, 200 godina od pogibije Veljka Petrovića i kada je počela obnova ovog spomeničkog kompleksa, pomen služimo 11. avgusta, prema preporuci Istorijskog instituta iz Beograda, koji je nakon dugotrajnih istraživanja precizirao tačan datum hajduk Veljkove pogibije u odbrani Negotina od Turaka. To ćemo činiti i ubuduće. Veljko se sa sabljom borio za slobodu Srbije, a braneći Negotin on je odškrinuo vrata konačnoj slobodi, koja će 1833. godine uslediti kroz pripajanje Krajine, tadašnjoj kneževini Srbiji“, rekao je između ostalog Gordan Janjić, direktor Muzeja Krajine, na parastosu Hajduk Veljku.

Na spomenik Hajduk Veljka Petrovića iz 1892. godine, rad arhitekte Jovana Ilkića i vajara Đorđa Jovanovića, sa stihovima Ljube Nenadovića i Dragomira Brzaka, danas su povodom 201. godišnjice junačke pogibije srpskog hajduka, vojvode Prvog srpskog ustanka vence položile delegacije opštine Negotin i Muzeja Krajine, kao i predstavnici svih sportskih klubova koji nose Hajduk Veljkovo ime.

Autor: Jovanka Stanojević Izvor:www.rtvbor.rs
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%