Ministarstvo prosvete uputilo dopis svim direktorima škola!

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je danas dopis direktorima svih osnovih i srednjih škola kako bi ih još jednom podsetilo na obavezu poštovanja pravilnika o ocenjivanju.

Dopis:

Škole koje odmah nakon dužih odsustvovanja većine učenika zbog bolesti i neplaniranog prekida nastave zbog vremenskih neprilika, realizuju pisane i usmene provere znanja učenika, ne primenjuju postojeće pravilnike o ocenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama.

Podsećamo direktore osnovnih škola na obavezu propisanu članom 12, stav 3 Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju i direktore srednjih škola na obavezu propisanu članom 15, stav 3 Pravilnika o ocenjivanju učenika u srednjem obrazovanju i vaspitanju, u vezi sa načinom promene rasporeda provera znanja, što je zadatak odeljenskih veća.

Konačno, nenajavljene provere znanja, pisane i usmene, od čijih rezultata zavise zaključne ocene, dovode u pitanje ključne funkcije i principe ocenjivanja. U postojećim okolnostima, kada još uvek postoje problemi sa redovnošću pohađanja nastave, potrebno je da se planira dinamika ispitivanja i ocenjivanja učenika koja će u najvećoj meri biti prilagođena učenicima.

Na ovakvu odluku Ministarstvo se odlučilo zbog brojni poziva i pisanih predstavki roditelja učenika koji pokazuju da pojedini direktori osnovnih i srednjih škola nisu uvažili preporuke Ministarstva u vezi sa nastavkom rada u školama, a posebno u delu koji se odnosi na ocenjivanje učenika i realizaciju pismenih zadataka, kontrolnih vežbi i usmenog ispitivanja. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%