List „Kolektiv“ obeležava 65. rođendan

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Bor – U Boru je 1. novembra 1947. godine izašao prvi broj lista RTB Bor „Kolektiv“. Od tada do danas, punih šezdeset pet godina mukotrpni rudarski posao prate generacije novinara. U 2.227 brojeva lista objavljenih do sada, svoj trag ostavilo je preko 50 novinara, tri foto-reportera, 14 urednika i pet tehničkih urednika.

Ostanimo još malo u domenu statistike, beležeći da se broj odštampanih primeraka „Kolektiva“ meri milionima, bilo ih je preko 20, a informacija i fotografija stotinama hiljada. Počeo je da izlazi na četiri, a dostizao i preko trideset strana nedeljno, polumesečno, mesečno, mada je bilo i dana kada je spao na samo dvoje novinara, pa je izlazio tromesečno.

– Informacije koje petočlana redakcija sada štampa mesečno, zahvaljujući sajtu, dnevno su dostupne. Tiražom od 2.500 primeraka „Kolektiv“ je usmeren na svakog drugog zaposlenog u Basenu. Pritom nastoji da, pre svega, predstavi dimenziju njihovog učešća u kreiranju sadašnjosti i budućnosti kompanije, boljeg standarda, boljeg upoznavanja, a i boljeg razumevanja sa poslovodstvom – kaže za Danas rukovoditeljka Službe za odnose sa javnošću RTB-a Gorica Tončev Vasilić.

Borski „Kolektiv“ duže od pola veka priča o borskom, odnosno srpskom bakru, srebru i zlatu, istovremeno prateći spiralu uspešnosti borskog basena, koja je nakon političkih, ekonomskih i svih drugih previranja 2000. godine pala na najniže grane. Četiri godine unazad na stranicama „Kolektiva“ se, na sreću, beleži vaskrsnuće i preobražaj u modernu kompaniju u kojoj su zahvaljujući podršci države, obnovljeni rudnici i grade se nova topionica i fabrika sumporne kiseline, nagoveštavajući novu eru industrije bakra koja će ovom kraju naredne godine vratiti nebo bez sumpornog dima.

Uređivački orijentisan na proizvodne planove i sve što prati njihovo ostvarivanje, na rudare i metalurge koji se bore da to postignu, na stručnjake pred izazovima novih tehnologija, na mlade koji treba da nose kompaniju u novom stoleću, „Kolektiv“ nastoji da prati i tu već nezaobilaznu nit održive proizvodnje metala koja će im donositi hleb, ali neće otimati čist vazduh, vodu i zdravlje.

Statistika
Sto devet godina se u Boru kopa i topi ruda bakra, srebra i zlata. Podaci kažu da je za to vreme, zaključno sa 2011. godinom, uklonjeno 1.820 miliona tona raskrivke da bi se došlo do 750 miliona tona rude iz koje je izvađeno 3,353 miliona tona bakra, 155,5 tona zlata i 971 tona srebra. Ovim nije iskorišćena ni polovina rudnih potencijala Bora i Majdanpeka, pošto overene rezerve iznose oko 1,38 milijardi tona rude.

Izvor: DANAS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%