Led stagnira, HE „Đerdap“ 1 van opasnosti

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

U donjem toku Dunava i dalje traje borba sa ledenim pločama.

Domaći „Greben“ bezbedno je ispratio potiskivač „Bor“ do Đerdapa gde čeka instrukcije sa rumunske strane, a zatim se vratio do Smedereva.

Sedmočlana posada ledolomca „Greben“ dejstvuje uzvodno od Đerdapa do Smederevske luke oslobađajući plovni tok kako bi veća količina leda mogla bezbedno da prođe. Velike sante leda očekuju kada mađarski ledolomci oslobode Dunav na severu.

„Led je trenutno u stajanju što je dobro, ne kreće se, ne taloži se i ne stvara vodene čepove u sektoru Đerdapa, tako da nema opasnosti od nadolaska vode zbog zastoja u protoku i nikakve opasnosti za priobalna naselja.“ – rekao je Srećko Nikolić, predsednik Udruženja kapetana rečne plovidbe u izjavi za za media.

Na pojedinim delovima Dunava debljina leda iznosi i do pola metra. Ipak, opasnosti nema za HE „Đerdap“ 1.

Rečni promet robe prekinut je zbod obustave plovidbe.

Tokom jučerašnjeg dana, razbijan je led koji je prekrivao Dunav kod Smedereva. Debljina leda bila je 20 centimetara, a cilj je bio da se oslobodi plovni tok. Ledene sante dosizale su visinu preko dva metra, a barijera je bila duga oko 15 kilometara. Ledolomac je time napravio uzan prolaz kroz led, kako bi se nastavilo postepeno lomljenje leda.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%