DEINDUSTRIJALIZACIJA BORA?

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

U petak 18. novembra 2016. godine gost Narodne biblioteke Bor biće Grupa za studije angažovanosti Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, koja će u okviru svog programa „Otvoreni razgovori Srbija“ organizovati tribinu „Deindustrijalizacija vašeg grada: analiza iskustva i potencijalnih alternativa“.

Moderator tribine biće sociolog Srđan Prodanović.

Tokom diskusije biće reči i o teorijskim (filozofskim, sociološkim itd.) okvirima promišljanja deindustrijalizacije kod nas i inače, a može biti reči i o procesima i (ne)uspesima (de)industrijalizacije Bora, tj. u Boru; sudbini radnika i radništva, ali i pojedinih industrijskih objekata tokom ovih procesa; o njihovim efektima na svakodnevni život, lokalnu privredu i ekonomiju, ali i kulturu i kulturne delatnosti; o ekološkim i urbanističkim posledicama (de)industrijalizacije; o ulozi koju u ovim procesima, restrukturiranjima, reformatiranjima… lokalne industrije imaju, ili bi mogli da imaju, ili je trebalo da imaju a nisu različiti društveni i politički akteri; o tome da li je Bor i dalje i da li treba da ostane dominantno industrijski grad, bez alternative.

Otvoreni razgovori Srbija predstavljaju neformalni forum gde bi se kritički raspravljalo o regionalnim i lokalnim specifičnostima problema kroz koje kao društvo prolazimo. Želimo da otvorimo prostor gde bi se susreli aktivisti/kinje, intelektualci/ke i svi ostali pojedinci koji, uprkos okolnostima, prepoznaju značaj društvenog angažmana. Osnovna ideja je dakle razmena i poređenje različitih praktičnih iskustava i teorijskih uvida kako bismo na konkretnim primerima kroz kritičku raspravu – koja ne bi bila unapred ideološki ušančena – ostvarili dublji uvid u društvenu stvarnost Srbije.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%