Danas je Sabor Svetog Jovana

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sabor Svetog Jovana Krstitelja, Isusovog rođaka, poznatog i pod imenom Jovan Preteča, a procenjuje se da je to broju treća po broju slavljenika slava među Srbima.

Jovan se naziva Krstiteljem, jer je, po verskom učenju, u reci Jordan krstio Isusa Hrista, a Preteča, zato što je najavljivao Hristov dolazak.
Današnji praznik pod nazivom Sabor Svetog Jovana Krstitelja je spomen na značajnu ulogu ovog svetitelja u krštenju Hristovom. Praznik je i priznanje crkve Jovanu, jer je poslužio tajni božanskog krštenja, položivši ruku na glavu Hrista i pogruzivši ga u vodi Jordana. Tako se glavna životna uloga ovog proroka odigrala na Bogojavljenje.
Sveti Jovan je po predanju živeo jednostavno i asketski, hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake. U reci Jordan krštavao je svakoga ko se pokajao.
Prema predanju, mnogi su mislili da je Jovan obećani mesija, ali je on, prepoznavši Isusa kada je slušao njegove prve javne propovedi, rekao: „To je jagnje Božije koje uze na sebe grehe sveta“.
Ja vas krštavam vodom, ali onaj što ide za mnom jači je od mene… On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem – reči su Svetog Jovana koji je krštavao narod u reci Jordan i pozivao na pokajanje.

U hrišćanstvu se poštuje kao svetac, pustinjak i mučenik, prethodnik Isusov.

Vernici vrlo često daju Jovanovo ime deci, i kod pravoslavaca i kod katolika. Pravoslavci slave krsnu slavu Svetog Jovana, a katolici obično slave imendan.

 

OBIČAJI

U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovandan bratime i kume jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja.

 

VEROVANJA
– Srbi na ovaj dan poste.
– Deci se ne daje ništa što je crvene boje. Ni jabuka, ni paradajz, ni breskva, ni crveno grožđe.
– Na ovaj dan valja brati lekovite trave: kantarion, nanu, konjsku čuburu, lincuru.
– Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

 

Sveti Jovan je zaštitnik krojača, krznara, zatvorenika, osuđenika na smrt, ali i pevača i muzičara.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%