Svetski dan slobode medija

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

danmedija09

03. maj 2009. IZVOR B92

Na Dan slobode medija, poražavajući su podaci da je nezavisnost medijskog izvešavanja „srozana“ svuda u svetu, rekla je za B92 predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nadežda Gaće. U Srbiji je, kako je navela, najveći problem to što i nakon toliko godina nije poznato ko je ubio novinare Slavka Ćuruviju, Dadu Vujasinović i Milana Pantića.

Ona je upozorila da i danas postoje snažni pritisci na medije.
„U prošloj godini je porastao broj pritisaka, kako lokalnih moćnika – nebitno da li se radi o novobogatašima ili predstavnicima opština – koji pokazuju visok stepen bahatosti prema kolegama novinarima koji rade u redakcijama, nebitno da li su to male lokalne novine ili su to dopisnici velikih medija“, upozorava Gaće.
„Ako im se ne sviđa ono što se napiše, onda im prete , oduzimaju akreditacije . Mi smo o tome obaveštavali i javnost i pisali lokalnim moćnicima“, navodi ona.

Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije održali su Pionirskom parku, povodom Svetskog dana slobode medija, osmu akciju „Pet minuta gromoglasne tišine“ sa koje su zatražili uspostavljanje istinskog dijaloga poslodavaca i zaposlenih u medijima radi zaključenja Kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike.

Predsednik UNS-a Nino Brajović je izjavio, u obraćanju okupljenima, da se „nismo izborili za slobodu medija, zato što su od nas još uvek jači oni kojima je naša nesloboda potrebna“.
„Novinari i naše medijske kolege u Srbiji su između dva svetska dana slobode medija bili izloženi najvećem broju napada i pretnji od oktobarskih promena 2000“, podsetio je Brajović.

„Zato smo s pravom tražili da se izmenama krivičnog zakonika obezbedi bolja krivičnopravna zaštita novinara i zadovoljni smo što nas je Ministarstvo pravde u predloga za izmene krivičnog zakonika svrstalo kao i sudije, tužioce, advokate i policajce u profesije od javnog značaja“

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.