Spremni smo da ponudimo visoku cenu za RTB Bor

0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

Džefri Kauli, generalni direktor ruske kompanije SMR koja posluje u sastavu investicionog fonda Bejzik element

Beograd – Ukoliko se planira dugoročan biznis, ulaganja na početku moraju biti visoka. Mi smo spremni da ponudimo dobru cenu za Rudarsko-topioničarski basen Bor i da kreiramo ambiciozan investicioni program kako bismo obezbedili sigurnost i profit u tom poslu. Naruku nam ide to što bakar na svetskoj berzi nikada nije bio skuplji, a očekujemo da se taj trend nastavi. Procenjujemo, takođe, da je Srbija sigurna zemlja za investitore, jer je ekonomija u zaletu, očekuje se ulazak u Evropsku uniju, a strateški položaj je dodatni adut za sve koji žele da razvijaju velike regionalne kompanije – izjavio je za Danas Džefri Kauli, generalni direktor ruske kompanije SMR koja posluje u sastavu privatnog investicionog fonda Bejzik element.

Uz opasku da razume strah zaposlenih, ali i lokalnih vlasti zbog privatizacije tako velikog sistema, on ukazuje i na izvesnu dozu nepoverenja koja u Srbiji vlada prema ruskom kapitalu.
– Mi smo internacionalna kompanija i poslujemo prema standardima korporativnog upravljanja koje propisuju Evropska banka za obnovu i razvoj i Svetska banka. Takođe, velika sredstava ulažemo u zaštitu životne sredine, što je za borski Basen od izuzetne važnosti, a jedan od prioriteta je modernizacija proizvodnje. Bez obzira na veličinu kapitala kojim upravljamo za nas su glavni resurs zaposleni, jer ukoliko oni imaju poslovnu sigurnost to će biti naša konkurentska prednost. Zbog toga očekujemo dobru saradnju sa zaposlenima, sindikatima i lokalnom zajednicom. Ne brine nas to što zaposleni sada pružaju otpor prema privatizaciji, jer imamo dovoljno iskustva u tim procesima. Činjenica je da i najveći protivnici, kad jednom uspostavimo partnerski odnos, postanu naši najverniji fanovi – kaže Kauli.
Naš sagovornik dodaje da je za RTB Bor prioritet rešavanje ekoloških problema, koji će diktirati i tempo rada, ali ocenjuje i da je tu više reč o novcu koji treba uložiti nego o potrebi da se odmah promeni celokupna tehnologija prerade bakarne rude. Osim sumpor dioksida koji se emituje u atmosferu, problem su i jalovišta. Mada postoje pretpostavke da se u flotacijskom otpadu nalazi i određeni procenat bakra, još uvek se ne zna u kojoj je to količini i da li postojeća tehnologija omogućava isplativu preradu. Takođe, direktor SMR smatra da je potrebno više ulagati u istraživačke projekte, jer rudna bogatstva tog kraka Karpatskog masiva nisu dovoljno istražena, pa prema tome ni eksploatisana.
– Nećemo imati problem zbog viška radne snage, jer se sposobnost menadžmenta ogleda u veštini da uposli sve radnike. Ne kažem da će rukovodstvu i zaposlenima biti lako, ali bi investitor, radnici i lokalna sredina trebalo bi da imaju realna očekivanja i da prihvate da je pred njima težak posao. Mi smo procenili da je RTB Bor velika šansa i za Bejzik element, ali i za Srbiju i ekonomiju u regionu – kaže Kauli i dodaje će, ukoliko tenderska komisija njihovu ponudu oceni kao najpovoljniju, već tokom pregovora sa Vladom Srbije o detaljima ugovora počeće pripreme za realizaciju investicionog programa i da će Borani prve efekte privatizacije moći da vide već u februaru naredne godine.

Tekst: M. N. Stevanović   Objavljuje DANAS 16.08.2007

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.