REFEREDUMSKE MAGLE

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

Vlast će uvek da nađe podobne i one koji misle tuđom glavom da bi sprovela neki naum, bez obzira da li treba voditi vladu, ministarstvo, potpisivati neke ugovore, dokumente, odluke ili je reč o prostoj uceni i otimačini svih vrsta imovine od stanovnika Srbije.

IZVOR, Autor: Aleksandar Roknić

Vlast ne bira šta će da otme – od stanova, kuća, zemlje, pa do para sa bankovnih računa, ništa joj nije strano, samo da otme.

Sve je njeno, pa i životi stanovnika Srbije. Pa što da se onda uzbuđuju kad se od njih traži da izađu i glasaju na referendumu. Samo zaokružiš za, kao što vlast traži, i nema da te boli glava.

A o čemu će se glasati nije ni bitno.

Pola decenije iskustva života u Srbiji prosto vrišti u čoveku kad vlast nešto traži od stanovnika Srbije, uvek treba raditi suprotno

I to bez gledanja i razmišljanja.

Tako i u slučaju referendumskog izjašnjavanja o promenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, odnosno na izbor sudija i tužilaca.

Zato referendumske kampanje nema, ali se traži da se glasa za. Za šta, nije važno.

Ukratko, glasaće se o tome da vlast nastavi da upravlja pravosuđem i da ima pravo da bira sudije i tužioce kao i do sada što je radila, samo ovaj put pod maskom navodnih istaknutih pravnika, koje će, gle čuda, opet birati baš skupština, dakle političari, odnosno vlast.

S druge strane, vlast tvrdi da će biti isključena iz izbora i da će izbor sudija i tužilaca biti depolitizovan tako što će sudije birati Visoki savet sudstva, a tužioce Visoki savet tužilaca.

VSS čini šestoro sudija i četiri istaknuta pravnika (nejasno ko je istaknuti pravnik), koje bira parlament i predsednik Vrhovnog suda po položaju.

ilustracija Boom93

Tužioce bira VST, petoro članova biraće tužioci, četvoro parlament, a vrhovni javni tužilac i ministar pravde su članovi po položaju. Praktično, u svakom slučaju u telima koja odlučuju o sudijama i tužiocima vlast će imati većinu.

Priznajem, zabavno je slušati tvrdnje iz vlasti da hoće da se odreknu uticaja na pravosuđe.

Zar neko zaista veruje u to da vlast hoće da se odrekne uticaja na donošenje presuda i krivično (ne)gonjenje političkih protivnika? Nema takve vlasti na svetu.

Tako i ove tvrdnje vlasti da se vlast isključuje iz izbora sudija i tužilaca jednostavno ne odgovaraju istini.

Pita kolega neki dan što se opozicija ne buni na izmene Ustava. Prosto, oni računaju da će jednog dana postati vlast, a ove izmene upravo obezbeđuju kontrolu pravosuđa svakoj vlasti.

Istovremeno, ponižavaju stanovnike Srbije, jer očito vlast debelo računa na to da stanovnici Srbije ne znaju ni da sabiraju preko 10.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.