Postojeći i budući turistički aduti Borskog rejona

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Borski rejon, sa banjama, jezerom i planinama, predstavlja jugoistočni deo turističke destinacije/regije Kučajske planine i obuhvata planinske sektore Crni vrh i Stol, Borsko jezero, Brestovačku banju, Dubašnicu, speleološke objekte (Lazareva pećina, Vernjikica, Vodena, Mandina i Hajdučica, koje se jednim imenom nazivaju Zlotska pećina), turističko mesto-opštinski centar Bor sa aerodromom i drugim naseljima, objektima i prirodnim i kulturnim vrednostima.

Glavni turistički motivi rejona vezani su za Brestovačku Banju, Borsko jezero i turistički centar „Jelen“ na Crnom vrhu koji će se razvijati kao specijalizovan kompleks turističkih aktivnosti, uz uslov daljeg razvoja i integrisanja turističke ponude sa Borom. Brestovačka Banja sa potencijalima za stacionarni banjski turizam i izletnički turizam na motivima lečenja, rekreacije, prirodnih vrednosti i kulturne baštine (sa resursima i vrednostima koje treba organizovanije i intenzivnije valorizovati) kompletiraće se izgradnjom balneoloških, rekreativnih i smeštajnih sadržaja shodno kapacitetu resursa i prostora.

Borsko jezero sa potencijalima za stacionarni odmorišni, dečji/omladinski i sportski turizam i izletnički turizam na motivima rekreacije, sporta i prirodnih vrednosti (sa uređenom obalom, sportsko-rekreativnim sadržajima na vodi i suvom, turističkim smeštajem sa pratećim sadržajima) kompletiraće sadržaje ponude, uz uslov da se u korišćenju voda jezera prioritet da turizmu, odnosno iznađe kompromis u korišćenju voda za tehnolopške potrebe RTB „Bor“.

Turistički centar „Jelen“ na Crnom vrhu sa potencijalima za stacionarni odmorišni i izletnički sportski turizam kompletiraće se realizacijom ekskluzivnog turističkog smeštaja, sportskog bloka, alpskog i nordijskog skijališta.

Bor će u svom neposrednom okruženju integrisati brojne turističke resurse i vrednosti organizovane u okviru izletničke eko-ponude kanjona Lazareve reke i Zlotskih pećina (uređene za posete Lazareva pećina i Vernjikica), ponude lovišta Dubašnice, Kučajskih šuma i dr., planinarske-alpinističke-skijaške ponude Stola, kao i ponude seoskog turizma (naselja Zlot, Gornjane, Luka, Bučje, Metovnica i Šarbanovac-sa kvalitetnim termomineralnim vodama).

U Gornjanu se planira izgradnja eko sela, a u okruženju Zlota na Dubašnici eko-etno bačija. Uslov razvoja turističke ponude je relizacija sadržaja ponude u prostoru, kompletiranje komunalne opreme i javnih sadržaja, izgradnja smeštajnih kapaciteta, integrisanje turizma i komplementarnih aktivnosti, kao i ostvarivanje kvalitetnijeg saobraćajnog povezivanja sa tranzitnim turističkim koridorom autoputa E-75 (petlja „Markovac“ i planirana deonica M-4).

izvor : REGIONALNI PROSTORNI PLAN TIMOČKE KRAJINE, usvojen jula 2011

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Postojeći i budući turistički aduti Borskog rejona

Comments are closed.