Poskupljenja (ne)će biti

0 0
Read Time:2 Minute, 55 Second

Sindikalci Borskog okruga o lokalnim problemima

Autor: Miroslav Radulović

Predstavnici sindikata iz svih opština Borskog okruga i predstavnici lokalnih samouprava složili su se da nastup u zahtevima prema višim organima mora da bude zajednički, jer će u protivnom oni ostati uzaludni. Postaje li Zaječar (opet) sedište Timočke krajine.

Danas je u Boru održan prilično zanimljiv sastanak, ali ne zbog toga što su se pozivu odazvali predstavnici sve četiri opštine Borskog okruga, već zbog teme o kojoj se razgovaralo. Neposredni organizator je bilo Veće Saveza sindikata opštine Bor, a domaćin Srđan Marjanović, predsednik opštine. Značaj teme bio je izuzetan, a ona je bila kratka: problemi u funkcionisanju opština na području Okruga. Namerno nismo rekli „gradova“, jer je na teritoriji Timočke krajine samo Zaječar dobio status grada. I o tome je bilo malo reči, ali ćemo na tu temu govoriti nešto kasnije.

Iako su i sindilalci i opštinski funkcioneri iz Kladova, Negotina, Majdanpeka i Bora govorili da svako ima svoje male i velike muke, ipak, posle sučeljavanja mišljenja bilo je jasno da da su problemi, uglavnom, slični, a u nekim slučajevima i istovetni. Tako je Radmilo Arežina, predsednik Skupštine opštine Kladovo, između ostalog, istakao da je veliki broj javnih preduzeća prerastao u političke poligone za zapošljavanje istomišljenika iz vladajućih stranaka:

„Imamo veliki broj nepotrebnih radnika i u ovoj situaciji, naravno, nikome i ne pada na pamet da ih otpušta- rekao je on. – Ali, to je problem sa kojim se suočavamo i koji nas skupo košta.

Dragiša Trujkić, predsednik Veća Saveza sindikata Bora je istakao da nastupi opština, sindikalni i svi drugi, moraju da budu jedinstveni:

„Pojedinačno nastupanje u zahtevima prema Vladi Srbije i drugim višim organima neće nam doneti nikakve koristi, istakao je Trujkić. – Jedino zajedno ćemo moći da postavljamo otvorena pitanja i zahtevati precizne odgovore.

Neka od takvih pitanja postavljena su i na ovom sastanku: zašto u Beoogradu komunalije mogu da porastu za 36, a u našim opštinama samo za osam procenata, da li su zakoni isti i u glavnom gradu i u opštinama, a naročito je bilo reči o ideji da u Zaječaru bude lociran regionalni centar za razvoj ovog dela Srbije. Predstavnici gotovo svih opština u Borskom okrugu su postavili otvoreno pitanje: nije li to prvi korak ka reafirmaciji Zaječara kao „glavnog grada“ Timočke krajine…?

Na sastanku je indirektno dat i odgovor na pitanje koje muči mnoge Borane (i sindikate). Sudeći po nekim mišljenjima od poskupljenja grejanja i drugih komunalnih usluga za pedesetak procenata neće biti ništa.

Razgovaralo se i o svemu drugome što tišti ove četiri opštine: o privatizaciji, o dugovima prema javnim preduzećima i dugovima javnih preduzeća prema drugim firmama, pa je tako pomenut i primer borskog Javnog komunalnog preduzeća Treći oktobar. Ono je nedavno dobilo pomoć od RTB-a Bor i o tome su svi mediji naširoko pričali. Na sastanku je, međutim, rečeno da tih deset tona soli košta 50.000 dinara, a RTB duguje komunalcima mnogo, mnogo više.

Utisak je da je zajednička nevolja konačno okupila sve opštine Borskog okruga i da bi zajednički nastup, ako ništa drugo, bar srpskoj i svetskoj javnosti mogao da jasnije kaže da i u ovom delu Srbije žive ljudi od krvi i mesa i da oni, kao i svi drugi, pa i Beogradđani, udišu isti vazduh i piju istu vodu. Bilo bi sada opasno ako bi se stalo tu na početku. Ali, kažemo, stekli smo utisak da je žiteljima Borskog okruga stvarno dogorelo do nokata i da su sindikalni i drugi funkcioneri najzad shvatili da će se iz takve situacije najlakše izaći zajedničkim snagama.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.