Niska cena bakra neće osujetiti novi pokušaj privatizacije

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

(Tanjug)
Vršilac dužnosti generalnog direktora Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski izjavio je danas Tanjugu da ne očekuje da niska cena bakra na svetskom tržištu osujeti novi pokušaj privatizacije tog preduzeća.
Sa devetomesečnog proseka od 7.793 dolara po toni, cena bakra je spala na 3.500 dolara po toni, što je veliki pad cene ovog metala na svetskom tržištu, zabeležen poslednjih meseci.

Spaskovski je naveo da bez obzira na sve okolnosti on očekuje da RTB konačno dobije odgovornog strateškog partnera koji će investirati u novu tehnologiju, zaštitu životne sredine i znatno unapređenje procesa proizvodnje.
On je istakao da od strateškog partnera najpre očekuje kupovinu visokoproduktivne opreme, a onda i da udari temelje nove topionice. Ona bi, prerađujući 400.000 tona koncentrata i proizvodeći 80.000 tona bakra godišnje, morala da „pokupi“ 98,5 odsto sumpor-dioksida iz procesa proizvodnje.
Prema njegovim rečima, potrebna su ulaganja od oko 300 miliona dolara u opremu velikog kapaciteta i novu topionicu, zahvaljujući čijoj izgradnji bi se znatno umanjila emisija štetnih gasova u Boru.
Spasovski je naveo da su pred njim kao rukovodiocem veliki izazovi koji se ogledaju, pre svega, u smanjenju troškova proizvodnje i povećanju produktivnosti.
„Početkom 2010. godine očekuje se veći sadržaj bakra u rudokopu Veliki Krivelj. Umesto sadašnjih 0,25, biće 0,34, što je i 25 procenata prihoda više. Očekuje se i dupliranje kapaciteta u Majdanpeku, odnosno do 4,5 miliona tona rude godišnje“, naveo je Spaskovski.
Visoka potrošnja energenata, statična i neefikasna organizacija, loša radna i tehnološka disciplina, neki su od problema sa kojima se suočava rudarski basen, podsetio je Spaskovski.
On je istakao da bi se selektivnim otkopavanjem rude (one sa malo jalovine, koja donosi veći prihod), smanjivanjem troškova, preraspodelom radnika, novim menadžmentom, a i naučnim pristupom problemima, znatno smanjIli gubici RTB Bor, koji su u deset meseci ove godine iznosili 34,5 miliona dolara, a stvoreni su i pri duplo većoj ceni bakra od sadašnje.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.