Nikola Tesla

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

nikolatesla09

Bor, 10.07.2009. Autor: O.H.

Rođendan  Nikole Tesle

10.jula 1856. godine, u porodici pravoslavnog sveštenika  Milutina Tesle u mestu Smiljanu kod Gospića,  u tadašnjem Austrougarskom carstvu – današnja teritorija Hrvatske, rođen je Nikola Tesla.

Zahvaljujući sistemu naizmeničnih struja svetu je podario lagodniji život. Preminuo je 7. januara 1943. godine, a urna sa pepelom najpoznatijeg svetskog pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektronike i radiotehnike, nalazi se u Muzeju “Nikola Tesla“ u Beogradu.

Naučni genije iskoristio je zlatne godine stvaralaštva i rada,  ostavio je iza sebe patente iz naizmeniničnih struja i eksperimente sa x-zracima.  Smatra se pronalazačem radija i bežičnog prenosa, izmislio je električni asihroni motor, koristio je jonizovane gasove za transformaciju električne energije na principima Volte, Herca i Faradeja. Bio je glavni promoter tehnike prenosa električne energije.  Imao je više od 700 zaštićenih patenata i inovacija. Jedan od velikana koji je obeležio prošli vek govorio je više jezika – srpski, engleski, nemački, italijanski, francuski, češki, mađarski, latinski i slovenački.

Osam američkih država su proglasile Teslin dan rođenja državnim praznikom, navodi sajt Srpske Pravoslavne Crkve . U Srbiji, kao državni i nacionalni praznik, dan rođenja Nikole Tesle, ne postoji, ali su  pronalazači Srbije usvojili 10. jul  kao svoj dan, kada je rođen Nikola Tesla, što je  odlučeno je na  svečanoj sednici Udrženja pronalazača i inovatora „Jupin“ , u maju 2006. godine.

U univerzitetskom selu otvorena je izložba “Teslin čudesni svet elektriciteta”, a na današnji dan biće postavljena ambijeltalna instalacija ”Glasnik svetlosti”, kako bi se popularizovao i prezentovao lik i delo našeg velikog naučnika velikom broju učesnika i gostiju Univerzijade.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.