Kuprum neće RTB Bor

0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second

BOR – Rumnska kompanija Kuprom (Cuprom), provoplasirana na tenderu za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, koja je za vlasništvo nad imovinom tog preduzeća i eksploatacionim pravima ponudila 400 miliona dolara, odustala je od namera da kupi t preduzeće.
Juče, kada je ovoj kompaniji isticao rok za ponudu bankarske garancije za plaćanje, predsednik UO Kuproma Horia Simu, i direktor firme Kuprom International Horia Pitulea, poslali su Agenciji za privatizaciju dopis u kojem su izrazili nameru za raskid ugovora koj su potpisali pre samo mesec i po dana sa predstavnicima republičke Vlade u Beogradu.

Kako je saopštila Agencija za privatizaciju, predstavnici Kuproma su se na ovaj korak odlučili zbog, po njima, bitno promenjenih okolnosti u odnosu na trenutak potpisivanja Ugovora. Rumuni su rekli da postoji otpor sindikata da postanu vlasnici RTB-a, ali i lokalne samouprave, koja je zbog toga čak pozvala na javne demonstracije i građansku neposlušnost.
U Agenciji su bili zatečeni ovim potezom kompanine Kuprom, kojoj je podršku dala čak i Svetska banka, navodeći da te primedbe Rumuni nikada ranije nisu predočili Agenciji kao otežavajuća okolnost.
– Smatramo da nisu nastale bitne promenjene okolnosti predviđene Ugovorom i Zakonom na način kako to navodi Kuprom, te da nema prepreka za ispunjenje ugovornih obaveza saopštila je Agencija, uz očekivanje da će Rumuni ipak ispuniti preuzete obaveze.
Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije RTB Bor i član Tenderske komisije za prodaju tog preduzeća Dragan Aleksić, rekao je za Blic da sindikat nikada nije imao ništa protiv firme «Kuprom” već je nezadovoljstvo, koje je rezultiralo masovnim protestima u Boru i Majdanpeku, ispoljeno zbog strategije privatizacije.
– Način privatizacije, prema kojoj će bilo ko biti vlasnik 100 posto imovine je pobugna i za državu i za radnika i za građane Bora. Sindikat je od prvog dana smatrao da država mora da ima zaštitni paket akcija, jer je reč o prirodnim resursima. Zbog svega toga, Agencija za privatizaciju i Vlada Republike Srbije snose mnogo više krivice od Kuroma, rekao je Aleksić, i izrazio očekivanje da će Vlada raspisati tender pod drugim uslovima.
Vršilac dužnosti generalnog direktora RTB Miodrag Conić, ocenio je za Blic da će ta kompanija sada ući u tešku finanasijsku situaciju, zbog svih obaveza koje su izmirne prema radnicma.
– Ne bi smelo da se dogodi da nakon ovoga poverioci krenu u naplatu potraživanja. Zato očekujem da se privatizacija nastavi po Zakonu i o tome će odlučivati Vlada Srbije i Agencija, rekao je Conić.
Za sada nema naznaka da li će se ponoviti tenderska procedura, ili će se pregovori nastaviti sa drugoplasiranim, a to je konzorcijum koga čine kiparska firma «Ist Point» Zorana Drakulića» i britanski investicioni fond ORN, čija je ponuda bila lakša 60 miliona dolara.
Inače, ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov, i ministar privrede Predrag Bubalo, koji su potpisali Ugovor sa Kuprumom, izrazili su tom prilikom zadovoljstvo, uz ocenu da je za RTB napravljen dobar posao. Odmah nakon toga, sindikat je uložio primedbe da je ugovor štetan po zaposlene i RTB, da je znatno promenjen od provibitne verzije, kao i da je držan u tajnosti od javnosti. Osim toga, Rumuni su nameravali da založe RTB, iako za njega nisu dali novac.

tekst: S.Trifunović objavio Blic 19.04

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.