Javni sektor: Veće plate ili štrajk

0 0
Read Time:3 Minute, 42 Second
Beograd — Spremnost države da za prosvetne radnike koji danima štrajkuju nađe četiri milijarde dinara pokrenula je lavinu nezadovoljstva među zaposlenima u javnom sektoru.
Rešavanje jednog problema tako bi za Vladu otvorilo nekoliko novih jer povećanja primanja traže i zdravstvo, policija, elektroprivreda i kultura.
Sindikati prosvete sve su bliže odluci da prihvate ponudu Vlade od četiri milijarde evra za ispunjavanje dela njihovih zahteva, što bi moglo već do kraja nedelje da dovede do okončanja štrajka.
Da se štrajk bliži kraju i da će verovatno do kraja nedelje biti postignut dogovor o povećanju zarada u prosveti, potvrdio je Tomislav Živanović, predsednik Sindikata Nezavisnost. Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, kaže da su se „stavovi sindikata i predstavnika Vlade približili i jedino tražimo da ministarka finansija precizira na šta će biti potrošene te dodatne četiri milijarde, odnosno da li će od tih para biti odvojena milijarda za isplatu jubilarnih nagrada, na šta ne pristajemo“.
Pitanje je, međutim, na koji način će Vlada reagovati na “lavinu” pobuna koju je otvorilo ispunjavanje zahteva prosvete. Na pitanje šta će odgovoriti zahtevima iz drugih oblasti javnog sektora, u Ministarstvu finansija kažu da neće izlaziti u susret bilo čijim nerealnim zahtevima.
„Posao ministarstva završen je ponudom koju smo dali. Suština je da nerealni zahtevi ne mogu da budu ispunjeni i da ne sme da bude probijen predviđen deficit budžeta za ovu godinu. To je stav Ministarstva finansija o najavama drugih sindikata da će pokrenuti štrajkove“, kažu iz ministarstva.
Čini se, međutim, da je Vlada popustila. Utoliko više jer se od same najave štrajka prosvetara, što je potvrđeno u krugovima bliskim Vladi, znalo da bi izdvajanje i najmanje sume novca za prosvetu stvorilo lančanu reakciju. Sada se može očekivati da će pod pritiskom Vlada biti primorana da izađe u susret i drugima u javnom sektoru.
To očekuju tri reprezentativna sindikata zdravstva. Goran Dejanović iz Nezavisnog sindikata kaže da su povećanja u prosveti uvek skopčana sa povećanjima u zdravstvu. Lekari i farmaceuti poručuju da je „povišica” od dva odsto koju je posle dve godine zamrznutih primanja Vlada predvidela za ovu godinu- milostinja koja ih ne može zadovoljiti.
„Vlada ne vodi računa o zaposlenima u javnom sektoru, a štrajk u prosveti je samo reakcija jedne grupacije zaposlenih. Svakodnevno imamo pozive iz ustanova članica našeg sindikata, zaposleni su voljni i da krenu sa štrajkom. Već pitaju šta čekamo“, kaže Dejanović.
Isto raspoloženje Vlada u drugim sektorima. Sindikat kulture Srbije traži povećanje cene rada zaposlenima u kulturi za 20 odsto i povećanje koeficijenta za 6,25 odsto. Taj sindikat traži i isplatu jubilarnih nagrada za 2009. i 2010. godinu i isplatu Božićne nagrade za 2009, 2010. i 2011. godinu.
Deo policajaca od danas u štrajku
Veće plate traži i polcija. Nezavisni sindikat policijaca, koji traži povišicu od 40 odsto, danas ulazi u štrajk. Predsednik tog sindikata Velimir Barbulov kaže da je od jutros u štrajku 13 hiljada policajaca odnosno svaki četvrti policajac u Srbiji.
“Sprovešće se proces minimuma rada, tako što će policijski službeniti doći na posao i obavestiće starešine da se nalaze u štrajku. Neće izlaziti na teren, osim u slučaju narušavanja reda i mira u većem obimu, spasilačke ekipe u slučaju požara i elementarnih nepogoda. Biće problema na šalterima za izdavanju ličnih dokumenata, izdavaće se samo dokumenta koja su hitna, za lečenje u inostranstvu ili smrtne slučajeve”, kaže Barbulov.
Štrajk Nezavisnog sindikata policije ne podržavaju ostali sindikati u MUP-u. U Nezavisnom policijskom sindikatu Srbije se čak protive obustavi rada jer bi to značilo slabljenje bezbednosnih snaga u vreme subotnjeg mitinga opozicije u Beogradu. Štrajkači odbacuju takve optužbe.
“U slučaju narušavanja reda i mira u većem obimu, policija će izaći da dovede stvar u normalno stanje. Neće delovati preventivno, neće izlaziti da obezbedi nešto što je dužan da obezbedi organizator skupa. U slučaju incidenata, policija će reagovati”, kaže Barbulov.
Nezavisni sindikat policije pozvao je sportske saveze i klubove da odlože sportske manifestacije jer ih policajci, kako kažu, neće obezbeđivati.
Još jedan reprezentativni sindikat – Policijski sindikat Srbije ne podržava štrajk svojih kolega jer smatra da treba sačekati odgovor Vlade na predlog kolektivnog ugovora.
Nejasno je, međutim, odakle će vlada obezbediti novac za pobunjeni javni sektor. Ekonomista Miodrag Zdravković ne vidi gde je vlada pronašla mogućnost da širi nerealni optimizam da bi u aprilu moglo da se razgovara o povećanju zarada. „Nerealni optimizam je i proizveo štrajkove. Umesto da Vlada kaže da nema novca za povišice, oni pod pritiscima i iznudicama, gase požare, a to nas ne može daleko odvesti“, zaključuje Zdravković.

IZVOR: B92, BLIC, PRESS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.