Grejanje izjedaju – bakterije

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Bor-bakterije

Kako su potvrdile analize, bakterije koje enormnom brzinom uništavaju sve što je od metala potiču iz tehničke vode, kojom se borska „Toplana” snabdeva iz akumulacije Borskog jezera

Bor – Čak 97 odsto borskih stanova i javnih preduzeća i ustanova, što je najviši procenat u Srbiji, priključeno je na sistem daljinskog grejanja. No, da bi radijatori bili topli tokom predstojeće grejne sezone, neophodna je garancija države da bi se obezbedio novi kredit od 70 miliona dinara. U tom smislu, ohrabruje nedavna izjava ministra za rudarstvo i energetiku da se Borani i Majdanpečani tokom zime neće smrzavati, što znači da će energenata biti dovoljno i da će biti reprogramirani dugovi „Kolubari“ – 145 miliona i EPS-u – 200 miliona dinara. Ovdašnja „Toplana“ dobavljačima i bankama dužna je 600 miliona dinara, a kako nevolje uvek dolaze „u jatu“, veliki borski grejni sistem napale su bakterije, koje ga proždiru ogromnom brzinom! Otkrivene su tokom leta, a kako su potvrdile analize stručnjaka beogradskog Mašinskog fakulteta, bakterije koje uništavaju sve što je od metala potiču iz tehničke vode, koju „Toplana“ i industrijski pogoni Borskog kombinata bakra dobijaju iz akumulacije Borskog jezera. Radi se o takozvanoj gvožđevitoj bioflori i bakterijama koje se enormno brzo razmnožavaju i uništavaju metal mnogo brže od klasične rđe.

– Teoretski, spas bi mogla da bude svojevrsna šok terapija, odnosno da se kroz grejni sistem pusti para čija bi temperatura bila između 100 i 120 stepeni. Ali, to je u praksi neizvodljivo, zato što je cevovod dugačak 70 kilometara, pa je nemoguće na celoj dužini održati istu temperaturu. Varijanta sa priključivanjem na vodu iz drugih izvora, jasno je, bila bi veoma skupa – kaže za naš list direktor borske „Toplane“ Dragan Nikolić, dodajući da će u pomoć morati da se pozove iskustvo inostranih stručnjaka koji su se u praksi sučelili sa ovakvim problemom.

Direktor Nikolić ističe da situaciju pogoršava činjenica da su trenutno neupotrebljiva i dva „Toplanina“ kotla na ugalj, koja su, pretpostavlja se, nagrizle pomenute bakterije, a za reparaciju je potrebno 11 miliona dinara.

Prisustvo „proždrljivih“ bakterija sada se dovodi u vezu sa činjenicom da je tokom prošle grejne sezone bilo čak 300 slučajeva pucanja cevovodnih instalacija u gradu. Stručnjake je naročito iznenadilo to što je korozijom napadnut i potpuno nov izmenjivač toplote, inače napravljen od čistog čelika. Ugrađen je krajem prošle godine, a „zarđao“ je posle četiri meseca, što je bio i neposredni povod da se „Toplana“ obrati stručnjacima Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Stojan Todorović, Politika ONLINE

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.