„Glenkoru“ se „Bor“ isplati

0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

Ne znam koliko je dobro rešenje da borskom rudniku strateški partner postane švajcarska kompanija jer ima malu proizvodnju nikla i bakra i do sada se uglavnom bavila trgovinom metalima- kaže Navijalić

BEOGRAD – Švajcarska kompanija „Glenkor“ izrazila je zainteresovanost za strateško partnerstvo sa državom u Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“ i zatražila sastanak s predstavnicima resornih ministarstava, potvrđeno je juče u Vladi Srbije. „Glenkor“ je zasada jedini ozvaničio interesovanje, a u domaćoj javnosti se spekuliše da su za partnerstvo zainteresovani grčko-ruski konzorcijum i već poznati „stari igrači“ – „Ist point“, firma domaćeg biznismena Zorana Drakulića, i austrijski „Atek“. U „Ist pointu“ zasada nisu mogli da potvrde ovu informaciju.

Predsednik sindikata „Nezavisnost“ u RTB-u Rudolf Navijalić ocenio je da nije isključeno da švajcarski „Glenkor“ na kraju bude jedini ponuđač za strateško partnerstvo sa državom u RTB-u.

On je tu konstataciju potkrepio tvrdnjom da „sobu s podacima“ u RTB-u u skorije vreme gotovo niko nije posetio, što, prema njegovim rečima, nije neobično zato što se zna da su dugovi RTB-a narasli na gotovo milijardu dolara, a i uslovi za učešće na tenderu su dosta oštri. Navijalić je izrazio sumnju da je „Glenkor“ pravi partner za RTB.

– Ne znam koliko je to dobro rešenje, jer su se oni do sada uglavnom bavili trgovinom metalom. Sada imaju neku malu proizvodnju nikla i bakra, odnosno imaju mali rudnik u Australiji – rekao je Navijalić i podsetio da će kompanija koja uđe u strateško partnerstvo imati obavezu da deo dugovanja isplati i da oko 500 miliona dolara uloži u opremu i novu tehnologiju, ali i da ispuni uslov da bude u branši, obezbedi proizvodnju od najmanje 100.000 tona koncentrata ili 80.000 tona bakra.

Gigant sa obrtom od 142 milijarde dolara

Kompanija „Glenkor“ je među vodećim firmama u trgovini metalima, pre svega, cinka i bakra, a osnovana je 1974. godine i ima sedište u Švajcarskoj. Prema zvanično obavljenim podacima, u 2007. godini imala je obrt kapitala od oko 142,3 milijarde dolara i ostvarila dobit od oko 60 milijardi dolara.
U početku, „Glenkor“ se bavio prodajom metala i nemetala, rude i sirove nafte, a danas direktno i indirektno zapošljava više od 50.000 ljudi u više od 40 zemalja. „Glenkor“ ima snažan udeo u proizvodnji cinka, olova i bakarnog koncentrata u Kazahstanu, a vlasnik je i 35 odsto u firmi „Ekstrata“ koja se bavi rudnicima bakra i ta kompanija se ranije pominjala kao zainteresovana za kupovinu RTB-a. „Glenkor“ je vlasnik i 73 odsto akcija u rudniku bakra i kobalta u Zambiji, a značajan udeo ima na tržištu metala na Filipinima.
Prema međunarodnoj agenciji „Standard end Purs“, ima solidan rejting BBB.

– „Glenkor“ nema toliku proizvodnju i oni su uglavnom trgovci. NJima je isplativo da uđu u taj posao, ali je pitanje da li je nama to isplativo – napomenuo je Navijalić i istakao da je „simptomatična izjava“ ministra ekonomije Mlađana Dinkića, data ranije, da austrijski „Atek“ nema pravo da učestvuje u kupovini RTB-a.

– Smatramo da „Atek“ ima prava jer tender nisu oborili oni, već država. Zatim, ne radi se o istom tenderu, jer su prethodno bili tenderi za prodaju imovine, a ovo je tender za strateško partnerstvo – kazao je Navijalić i ponovio da je RTB i dalje predmet „političkih igara“ o čemu svedoči i informacija da će mesto direktora u tom basenu pripasti Socijalističkoj partiji Srbije.
– SPS-u su dali RTB i ovaj region, a za mesto direktora spominje se bivši direktor RTB Blagoje Spasovski koji je 2001. godine bio oteran iz preduzeća kao loš rukovodilac – naveo je Navijalić, a prenosi Tanjug.

Autor:
Ekipa Glasa javnosti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.