Broj obolelih od gripa u svakodnevnom porastu

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Na teritoriji Srbije do sada je registrovano 70.215 pacijenata оbоlеlih od gripa, pokazuju podaci Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut“.

Grip je potvrđen na tеritоriјi 16 окrugа a broj obolelih ove sezone veći nego prošle godine. Najviše oblolelih je među decom uzrasta od 5 do 14 godina.

U Boru je do sada registrovano petnaestoro obolelih među kojima je pretežno dece. Prema rečima dr. Javorke Stankulić, načelnika Epidemiološke službe u Boru, porast broja obolelih očekuje se nakon praznika.

U prethodnoj nedelji prijavljeno 19.708 novih slučajeva, što je povećanje od 50 odsto na nivou države. Kako je saopštio Zavod za javno zdravlje, pošto je prisustvo virusa gripa A (N3) potvrđeno u Valjevu i Ubu, samo u poslednjoj sedmici prijavljeno je 287 obolelih, što je skoro četiri puta više nego prethodne nedelje.

Beogradski Institut za virusologiju „Torlak“ potvrdio je prisustvo virusa gripa i na teritoriji Pirotskog okruga.

Grip počinju naglo, sa povišenom temperaturom, malaksalošću, bolovima u mišićima i zglobovima i jakom glavoboljom, a nakon toga idu respiratorne tegobe kao što su bol u grlu i kijavica, a kod nekih ljudi može doći i do komplikacije bolesti.

Obzirоm nа каrакtеristiке prеnоsа virusа gripа, pоrеd prеpоruка zа јаčаnjе imunitеtа, prеpоručuјu sе оpštе mеrе prеvеnciјe izbеgаvаnjе blisкih коntакаtа sа оbоlеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruкu i izbеgаvаnjе dоdirivаnjа оčiјu, nоsа i ustа prljаvim ruкаmа, higiјеnа disајnih putеvа, čеstо prоvеtrаvаnjе prоstоriја, izbеgаvаnjе bоrаvка u zаtvоrеnim prоstоrimа gdе sе nаlаzi vеliкi brој ljudi.

Grip tipa A najčešće izaziva epidemiju.Virus se brzo širi, zato što je veoma zarazan i zato što je vreme inkubacije kratko. Od zaraze do simptoma samo dva dana, u roku od nedelju dana može cela porodica da se razboli.

„Grip nastaje iz punog zdravlja u roku od sat-dva od potpuno zdrave osobe, imamo osobu koja završi u krevetu, sa visokom temperaturom, groznicom, glavoboljom. Na to se nadovezuju simptomi disajnih organa, kijavica, grebanje u grlu, kašalj. Neretki su simptomi organa za varenje, povraćanje, gubitak tečnosti. Često se dešava da imate sve simptome, a to je karakteristično u ovoj epidemiji“ – kaže doktorka Dragana Aranđelović

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, akutne respiratorne infekcije su registrovane i kod 3.023 osoba koje imaju 65 i više godina, odnosno kod 9,74 odsto broja ukupno obolelih.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%