“Bor“ posluje bez kredita

0 0
Read Time:3 Minute, 40 Second

Objavila: Mirjana Stanojević

Miodrag Conić,generalni direktor RTB – a Bor najvljuje preporod u proizvodnji bakra

-Aktuelnu sliku RTB-a Bor karakterišu dostizanje i održavanje mesečne proizvodnje od 1.500 bakra u koncentratu iz sopstvenih rudnika. Od toga, borski rudnici mesečno proizvode 1.100, a Rudnik bakra Majdanpek 400 tona crvenog metala. Očekujem da ovu produkciju postepeno povećavamo do kraja poslovne godine, a da u narednoj mesečnu proizvodnju podignemo na 2.500 tona bakra u koncentratu. O povećanju možemo danas govoriti isključivo zahvaljujući nabavci nove opreme. Nabavili smo jedan hidraulični bager i tri buldožera, a u toku je nabavka i četiri teška kamiona – dampera nosivosti 150 tona. Planiramo da iduće godine kupimo još dva kamiona, tako da ćemo moći da ostvarimo znatno veći fizički obim proizvodnje. Samim tim, biće bolji i poslovni rezultati. Zadovoljan sam što smo uspeli da sačuvamo proizvodnju, a s druge strane, ponosan sam i što je, bez obzira na dva neuspešna pokušaja prodaje, kompanija očuvala stabilnost u poslovanju i ušla u investicioni ciklus. Zvuči neverovatno, ali sve što smo do sada uložili u kupovinu rudarske opreme i mehanizacije uradili smo bez dodatnog zaduživanja kompanije, tako da u ovom trenutku nemamo nijedan kreditni aranžman – izjavio je Miodrag Conić,v.d. generalnog direktora RTB – Bor.

Upitan da li je današnja mesečna proizvodnja maksimum koji se može dobiti iz majdanpečkog i borskih ležišta, Conić je odgovorio: – Površinski kopovi u Majdanpeku su ostali bez otkrivene rude i tu je situacija najgora. Raskrivka se nije blagovremeno skidala, a to je uticalo na sve manju proizvodnju bakra. Eksploatacija značajnijih rezervi rude „Južnog revira“ moguća je tek nakon skidanja 12 miliona tona raskrivke na Andezitskom prstu. Raskrivanje ležišta trajaće dve , a prve prihode mogli bi da očekujemo tek treće godine. Finansiranje tog posla ići će bez dodatnog zaduživanja, na teret ukupnog prihoda, biće tretirano kao trošak, a ne investicija. Nakon dve godine, kada očekujem da dođemo do prve rude, u Majdanpeku mesečnu proizvodnju povećaćemo sa sadašnjih 400 na 800 tona bakra u koncentratu. U ovom trenutku, intenzivnije raskrivanje ležišta nije moguće zbog dotrajalosti transpostne i nedostatka nove opreme. U majdanpečki rudnik, kako je poslovodstvo predvidelo u slučaju izostanka strateškog partnera, što je najgora solucija, potrebno je naredne godine uložiti pet miliona dolara: dva miliona za kupovinu još jednog kamiona, a ostatak za osposobljavanje transportnog sistema (TS1) koji je izgoreo u požaru 2000. godine. Time bi se stvorili uslovi za normalan razvoj rudarskih radova prema planiranoj dugoročnoj dinamici otkopavanja.

– Generalno i dugoročno posmatrano, perspektivu rudarstvu pružaju samo investicije u oporavak postojećih, ali i u otvaranje novih ležišta. Borski potencijal je, takođe, rudnik „Cerovo“ („Cerovo 1 i 2“ i „Cerovo primarno“). Iz „Cerova 1 i 2“ se u vrlo kratkom roku godišnje može eksploatisati dva i po miliona tona rude, a u malo daljoj perspektivi je i otvaranje novog rudnika „Cerovo primarno“. Do tada, i dalje će se vaditi ruda u Jami iz rudnog tela „Brezanik“, a tu je i topionička šljaka iz koje mesečno dobijamo 200 tona bakra- naglađava Conić u obraćanju javnosti povodom godišnjice borskog kombinata bakra dodajući da mala ulaganja u revitalizaciju rudnika mogu da daju velike efekte. – Ukoliko u narednih godinu dana uložimo oko 15 miliona dolara, udvostručićemo proizvodnju. Moći ćemo, siguran sam, da proizvodimo oko 35.000 tona bakra u koncentratu godišnje – kategoričan je Conić.

Da li će RTB moći samostalno da iznese teret tolikih ulaganja – pitanje je na koje je prvi čovek RTB-a odgovrio: – Mi ćemo taj novac obezbediti u svakom slučaju. Međutim, bilo bi najbolje da se ne zadužujemo i da se ostvari obećanje o transferu 10 miliona dolara licitacione garancije kompanije “Atek” sa republičkog na račun Basena. Ostatak možemo i sami da obezbedimo, ukoliko se cena bakra na svetskom tržištu zadrži na ovom, relativno visokom, nivou od oko 8.000 dolara po toni.

Miodrag Conić je najzad odgovorio i na izuzetno važno pitanje – da li je nova topionica utopija ili bliska budućnost?

-Naš plan je da u naredne četiri godine postojeća proizvodna linija plamenog topljenja bude zamenjena savremenom, autogenom jedinicom. Ona mora biti u skladu sa najboljom dostupnom tehnologijom, a s obzirom na to da se ulaganja u novu topionicu procenjuju na oko 120 miliona dolara, bez eksternih izvora finansiranja, RTB neće moći da je izgradi. Jednostavno, za tako nešto ne postoje sredstva. Topionica će, do izgradnje nove, raditi sa jednom linijom i uz velike troškove, ali će prerađivati celokupnu proizvodnju iz rudnika u Boru i Majdanpeku.

B.F. TK INFO

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.