Bele pare za crni kombinat

0 0
Read Time:3 Minute, 8 Second

rtbkamion09

Bor, 25.maj 2009. Izvor: Biznis Autor: Tanja Janković

Srbija je jedini i većinski vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“, jer ni četvrti put nije uspela da na tenderu proda ovo preduzeće. Radnici, menadžment i lokalna samouprava u Boru zadovoljni su negativnim ishodom četvrtog tendera za RTB „Bor“, iako ekonomisti i privrednici kažu da ovo nije najsrećnije rešenje i da niko, pa ni država ne sme da se zarad političkih interesa igra sa parama poreskih obveznika.

– Najvažnije je da neće biti otpuštanja radnika – kažu u menadžmentu RTB „Bora“ i dodaju da su dobili čvrste garancije od ministarstva ekonomije da će im pomoći da u naredna tri meseca regulišu dugove i počnu da posluju bez gubitaka.

Iz ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja već su najavili gradnju nove topionice, za šta bi država trebalo da obezbedi kredit od 130 miliona dolara i investicije u rudarstvo, metalurgiju i saniranje ekološke štete.

– Dok ne bude skočila cena bakra i dok se ne poprave ekonomske prilike u svetu, neće biti novog tendera za RTB „Bor“ – rečeno je u ministarstvu ekonomije.

Država garant kredita

Dragan Aleksić predsednik Samostalnog sindikata RTB kaže da su austrijanci u drugoj varijanti nudili 20 miliona dolara za socijalni program, ali pod uslovom da odmah dobiju 67 odsto akcija i tako postanu većinski vlasnici preduzeća i da su se svi članovi tenderske komisije složili da su ponuđeni uslovi neprihvatljivi.

Prema njegovim rečima potrebnih 130 miliona dolara za izgradnju nove topionice obezbediće se iz međudržavnih robnih kredita, a ne iz budžeta Vlade Republike Srbije.

– Ministar Dinkić je obećao da će država dati garancije za ove kredite i mi verujemo da će biti tako, jer se već pregovara sa nekim kanadskim firmama i bankama – rekao je Aleksić.

Spaskovski je rekao da su ukupni dugovi preduzeća prema komercijalnim poveriocima 134 miliona dolara.

– Najveći dugovi su prema grčkom „Mitilineusu“ i Standard banci i naravno prema državi – kaže Spaskovski. On objašnjava da je sa predstavnicima Ministarstva ekonomije dogovoreno da se dugovanja koje ovo preduzeće ima prema državi otpišu dok će se sa „Mitilineusom“ i Standard bankom razgovarati o načinu na koji će im se otplaćivati dug.
134 miliona dolara iznose dugovanja RTB „Bora“ komercijalnim poveriocima

Kako rešiti dugove

(*Edit admin: Još jedan dokaz da su dugovi RTB mnogo manji nego što su pre tri godine zvaničnici tvrdili. Tada su rekli da su preko 500 miliona a u Novoj strategiji, koju je izradila grupa stručnjaka pod vodjstvom Branka Dragaša piše da su isti oko 104 miliona i kada se doda iznos zaduženja u zadnje tri godine, to je u stvari ova cifra)

Generalni direktor RTB potvrdio je da je na sastanku sa menadžmentom RTB „Bora“ i predstavnicima ministarstva dogovoreno da se sa najvećim poveriocima uđe u pregovore o načinu na koji bi se dugovi otplatili.

– Postoji više opcija koje će im biti ponuđene. Probaćemo da umanjimo potraživanja i da im ponudimo sukcesivnu otplatu – rekao je Spaskovski i dodao da „ukoliko poverioci ne pristanu na ovakav način prebijanja dugova ministarstvo ima i plan B“.

Na šta se konkretno odnosi „plan B“ za otplatu dugova RTB-a direktor nije želeo da kaže, ali kako smo nezvanično saznali u Ministarstvu ekonomije, „Mitilineusu“ i Standard banci biće ponuđeno da za dug dobiju deo državnih akcija u preduzeću koji iznosi između 30 i 35 odsto.

Inače, vlasnik „Ist pointa“ Zoran Drakulić, u razgovoru za Biznis neposredno pre nego što je bila otvorena ponuda „Ateka“ rekao je da su uslovi iz tendera „apsolutno neprihvatljivi“ i da niko normalan ne može poslovati pod tim uslovima. On je tom prilikom rekao da nije optimista kada je prodaja RTB u pitanju i nagovestio da će tender propasti i po četvrti put. Drakulić je kao jedan od spornih zahteva države naveo uslovljavanje da nema otpuštanja radnika, obrazlažući da preduzeću nije potrebno 5.000 radnika, već upola manje.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.